Aktuellt

27.4 Marthaförbundets vårmöte

Nu är det bara tre dagar kvar till Marthornas stora vårmöte i Helsingfors! I år firar ju martharörelsen 120 årsjubileum. Jubileet till ära firar vi dessutom tillsammans med våra finska marthasystrar. Kvällsfesten sker i regi av oss på Helsingforsmarthorna och det kommer bli en vårig och fin kväll med glad marthaanda! 

Kl. 10–12 Marthaförbundets och Marttaliittos gemensamma 120-årsjubileums öppningsceremoni 

Kl. 12 Lunch med fullmaktsgranskning 
Kl. 13 Vårmötet inleds 
Kaffepaus 
Kl. 16 Mötet avslutas 
Kl. 18.30 Skål för martha! Århundradets marthafest i arrangemang av Helsingfors svenska marthaförening inleds. Klockan 19 bänkar vi oss vid borden för en trerätters middag och underhållning av Mark Levengood som delar med sig av sina bästa marthatips och a capellagruppen Five Alive – de sjungande läkarna. Utmärkelserna Årets marthagärningar Årets Lucina, Årets Eldsjäl och Årets samhällsinsats delas ut. Festen avslutas kl. 22.30. 

Hfors martha
24.04.2019 kl. 12:13

Glad Påsk

Hfors martha
17.04.2019 kl. 22:19

Vårutfärd till Esbo 28:e maj

Sista veckan i maj vankas det som alltid Helsingforsmarthornas vårutfärd! I år ser programmet ut så här:

10:00 Start från Kiasma 

10:30 Besök i Esbo Domkyrka och område

13:00 Lunch på Café Margreteberg och besök i Överby trädgård

14:30 Start tillbaka till Helsingfors/Kiasma

För bussen upptas som alltid en avgift på 10 euro.

Anmäl gärna så vi vet hur många som deltar. Antingen via formuläret nedan, till kansliet@helsingforsmartha.fi eller via telefon. Vi har i år ett max antal på 50 så kom ihåg att anmäla er i tid!

Hfors martha
12.04.2019 kl. 12:09

Välgörenhetskonsert i Hemvrån 11.4

Till förmån för Martha Centr i Riga ordnar vi en välgörenhetskonsert tillsammans med svenska Sounds of Women. Kom till Hemvrån och lyssna på fin musik för en god sak. Ni kan antingen köpa biljetter i förväg för 10 euro eller för 15 euro vid dörren. Biljetterna köper ni via kansliet.

Hfors martha
08.04.2019 kl. 13:09

Vilhelmina Öhmans tal på vårmötet

(Utan) personligt ansvar - ofullständiga tankar och drömmar om klimatkrisen och tiden efter metoo.

När jag nu ser på min rubrik för idag så märker jag att jag frångått mitt ämne något. Det kommer att bli lite om metoo, men främst om klimatet och framtiden. Och det är inte en dröm, utan ett krav jag formulerat.

När jag först fick frågan om att tala på ert årsmöte fick jag samtidigt begäran om att vara ”lite hoppfull” i mitt tal om framtiden. Min första reaktion var att vänligt tacka nej för att jag upplevde utmaningen som överväldig. För när jag tänker på framtiden så tänker jag på klimatet och jag är inte särdeles optimistisk till människans förmåga att ta ansvar för klimatkatastrofen och sin egen stundande undergång som släkte. Vissa dagar blir jag närmast förlamad av tankar på människans våld och skändning och plundring av naturen och djuren.

Men trots det: en dag när jag kände mig ovanligt optimistisk till vår gemensamma förmåga att tackla dessa problem, kanske jag just hade umgåtts med ett gäng kloka och varma feminister ur Astra, kanske hade jag just läst om den stora skolstrejken den 15 mars, och medveten om hur länge Marthorna har gjort och fortfarande gör för att informera allmänheten om att leva klimatsmart, tackade jag ja till slut. Och det är jag glad för nu! För jag tvingades möta den där klibbiga klimatoron och formulera en åsikt om vad vi bör göra tillsammans.

Så bästa Marthor, min rubrik lyder alltså: (Utan) personligt ansvar - ofullständiga tankar och drömmar om klimatkrisen och tiden efter metoo.

Jag har de senaste åren funderat väldigt mycket på personligt ansvar versus politikers och storföretags ansvar när det kommer till att bromsa klimatkatastrofen. Individen uppmanas att ta sitt ansvar för klimatkrisen, men hur stor del av bördan är individens – och inte företagens och politikernas – att bära? Jag tycker att politikerna och storföretagen globalt inte tar tillräckligt med ansvar för världsläget. De som alltså kan ta stora beslut som påverkar vår livsmöjlighet, vår vardag och vår framtid. Samtidigt som jag har en känsla av att mina handlingar inte är tillräckliga.

I HBL den 12 mars skriver journalisten och författaren Heidi Hakala, som är bosatt i Malmö, om hur var tredje svensk tjej känner klimatoro. Hon skriver: I jämförelse med Finland är klimatdebatten mycket mer synlig i Sverige, men samtidigt är den starkt individfokuserad. Mycket handlar om individuella val i stället för ökad press på politiker, företag och industri. Ansvaret har landat för mycket på individen. Vi matas med information om hur dåligt allting är men inte med lösningar. Uppmaningen att ta ansvar för klimatet riktas till alla i stället för till de som faktiskt står för de stora föroreningarna.”

Jag tittar på ungdomarna när min klimatoro blir för stor. 16-åriga Greta Thunberg, nu nominerad för Nobels fredspris, har sedan september skolstrejkat för klimatet och startat en global rörelse. Hon har lyckats uppmuntra skolungdomar på drygt 2 000 orter i 123 länder att hoppa över skoldagen för att enade kräva en mer radikal klimatpolitik. Under vårens andra skolstrejk samlades över tusen personer i Helsingfors och de var uppbackade av över 1 200 forskare, inklusive ledande klimat- och miljöforskare. Ungdomarnas budskap är att det inte är värt att sitta i skolan om de vuxna förstör deras framtid. De frågar på sina plakat: varför drabbas ni inte av panik? De säger: det enda som hjälper mot klimatångest är att agera. (HBL 16.3.2019)

Det är inte konstigt att det just är skolungdomar som ropar högst – eftersom för dagens unga kommer förändringen att ske under en tidsperiod när de själva är i livet. De flesta av partiledarna är överens med ungdomarna om att det är viktigt att bromsa klimatförändringen, men de djärva åtgärderna saknas.

För verkligheten är att hundra företag ligger bakom sjuttio procent av världens växthusgasutsläpp sedan 1988. Bland dessa företag finns de som vetat sedan 70-talet att oljan påverkar klimatet och som trots det letar efter nya oljefynd idag. (Astra 4/2018)

Hos dem ska skammen ligga och hos de beslutsfattare som alltför länge sett mellan fingrarna. Inte hos skolungdomarna. Vi får höra att vi ska välja rätt, istället för att bolagen ska sluta göra fel. Svenska klimatföreläsare Olivia Linander skriver så här i fjärde numret av Astra 2018 med tema Ansvar: Klimatkrisen är en ansvarsfråga, och den handlar om makt. Den handlar om maktobalansen mellan de som orsakar utsläppen och de som drabbas av konsekvenserna. Den handlar om makten över de berättelser vi lär oss – om vems skulden och ansvaret är, om hur det går att skapa förändring. Och det handlar om vår förmåga att utöva makt tillsammans.”

Jag vill som nästa citera Voltarine de Clayre, en amerikansk feminist som levde i slutet av 1800-talet. Hon såg att samhället höll på att utvecklas till ett vidrigt håll med masskonsumtion. Hon sade så här:

Den enda riktigt stora idén som inte är kopierad från någon annan tid är görandet av jättemånga saker. Inte görandet av vackra saker, inte lyckan att använda sin livsenergi på kreativt arbete, utan istället den skamlösa, skoningsgslösa, drivande och överdrivande och slösande och dränerande på den sista lilla resten av energin bara på att producera högar efter högar av saker, fula saker, skadliga saker, värdelösa saker och i bästa fall bara helt onödiga saker.”

Född 1866 i Leslie Michigan, döpt efter filosofen Voltaire, levde Voltarine de Clayre i extrem fattigdom i hela sitt liv. Hon blev skribent, journalist, poet, redaktör, föreläsare, anarkist, fredsaktivist och feminist. Hon är känd för sin kritik av kapitalismen, giftermålet och religionens makt över kvinnans liv och sexualitet. Hon ville ha ett statslöst samhälle utan någon som helst utövning av våld. Hon inspirerades bland annat av den feministiska filosofen Mary Wollstonecraft som i sin tur är mest känd för texten Till försvar för kvinnans rättigheter, som kom att influera många feminister i England och USA som arbetade för att utöka kvinnors medborgerliga rättigheter.

de Clayre kände på sig vartåt samhället barkade. Idag har vi fler fula saker än vi har grässtrån, träd och djurarter. Vi har en obönhörlig tillväxtlogik. Men ingen lyssnade på vad de Clayre hade att säga. Patriarkatet och kapitalismens mekanismer var för starka. Så jag vill tillägna den här texten, det här talet, till minne av Voltarine de Clayre.

Så vad kan vi lära oss av feminismen i klimatarbetet? Jo, i HBL 17 mars skriver kulturchefen Fredrik Sonck om skam och om hur klimatarbetet kan inspireras av metoo-rörelsen. Han skriver så här: Se bara på metoo-rörelsen: den lyckades mobilisera en tsunami av politisk energi uttryckligen genom att göra sig kvitt skammen, genom att bryta skammens isolerande och passiverande effekt. Metoo odlade hela tiden medvetenheten om såväl det individuella traumat som det globala problemet, men den politiska kraften fokuserades konsekvent någonstans mittemellan, på närmiljön: arbetsplatser, skolor, branscher, enskilda institutioner, kommuner, nationell lagstiftning – helt enkelt där det var möjligt att åstadkomma resultat.”

Jag vill sluta där jag började. Med klimatoron som hämmar. Enda sättet att komma ur skammen och den maktlösa känslan är att flytta ansvaret från den enskilda individen till där ansvaret hör hemma: hos våra folkvalda politiker och hos storföretagen. Ja, vi kan ta ett personligt ansvar genom att sopsortera, flygvägra, äta vegetariskt, cykla, åka kollektivt, skolstrejka, arbeta för att våra arbetsplatser och skolor ska bli mer klimatsmarta, påverka opinionen och inte minst, genom att rösta och rösta på rätt politiker.

Men det behövs mer politiskt styrning. Det behövs flygskatter, kolskatter, stora satsningar på rättvis resursfördelning, stopp för exploatering av regnskogar, cirkulär ekonomi (som ni marthor vetat och jobbat länge för), bindande klimatmål, en långsammare tillväxt och förändrade konsumtionsvanor och normer. Politikerna måste lyssna till Greta Thunberg, skolungdomarna och sina väljare, klimatfrågan måste bli en huvudfråga i det kommande riksdagsvalet och storföretagen och industrin, som står för det största föroreningarna, måste ta sitt fulla ansvar för framtiden.

Vår folkrörelse måste också växa – skapa ett politisk tryck – så att politikerna med mandat tvingas agera.

Hfors martha
27.03.2019 kl. 13:15

Era bästa marthatips!

Inför Förbundets vårmöte samlar vi in just ERA bästa marthatips! Alla dessa kommer att vara en del av festdagen. En jury bestående av ordförande Camilla Komonen, förbundets rådgivare Elisabeth Eriksson och en av dagens konferencierer Mårten Svartström utser de tre bästa som kommer synas lite extra och få stor ära och berömmelse! 

Här är ett exempel på marthatips av vice ordförande Lisbeth Ahjopalo: "Riktigt besvärliga fläckar tar jag bort med tandkräm!"

Fyll i enkäten här och lämna in senast 29.3.2019 för att delta!

Hfors martha
20.03.2019 kl. 13:09

Kom och påskpyssla i Hemvrån!

Välkomna på Påskpyssel med äggtema 13.4!

 Tillsammans med UngMartha pysslar vi tillsammans under en eftermiddag. Det passar alla åldrar och unga som gamla är välkomna! Vi bjuder även på något smått att äta, det också med äggtema eftersom jubileumsårets råvara är just ägg. Evenemanget är gratis.

Anmäl senast 3.4 till kansliet@helsingforsmartha.fi och meddela samtidigt vem och hur många som kommer.

Hfors martha
18.03.2019 kl. 15:49

Föreningens vårmöte 26.3

Välkommen på föreningens vårmöte 26.3 klockan 17:00 i Hemvrån! 

Hfors martha
12.03.2019 kl. 13:50

Nordens kvinnoförbunds konferens & 100-årsjubileum

Nordens Kvinnoförbunds årliga sommarkonferens och 100-årsjubileum har temat hållbar utveckling ur ett socialt perspektiv. 

Konferensen äger rum på Varbergs Stadshotell & Asian SPA. Det är ett anrikt hotell som har anor från 1902 och är en av Sveriges främsta konferens- och rekreationsanläggningar. Ett unikt hotell med många upplevelser och ett spännande asiatiskt spa. Här blandas stämningsfylld sekelskiftsatmosfär med den senaste tekniken och tusenåriga influenser från österlandet. 

Här kan ni läsa mer om programmet.

Sök om stipendium till Nordens Kvinnoförbunds årliga sommarkonferens! 

Helsingforsmarthorna kan ansöka om stipendium för NKFs sommarkonferens. Stipendierna kan ni söka av föreningen via e-post, kansliet@helsingforsmartha.fi senast 17.3. Stipendiet täcker boendekostnaderna för dubbelrum inklusive utflykt. Resekostnader står alla för själva. Alla anmäler sig själva till arrangörerna senast 31.3.2019. 

För mer frågor kontakta kansliet via telefon eller e-post. 

Hfors martha
11.03.2019 kl. 11:41

Helsingforsmarthorna ute på hal Is

Vilken kväll!

50 Helsingforsmarthor besökte Nationaloperan på onsdagskvällen. Vi fick ta del av en mycket informativ rundvandring i Operahuset och sedan såg vi tillsammans en fullsatt föreställning av Operan Is. 

Hfors martha
01.03.2019 kl. 10:31

Article

Kortkurser i retorik

Hfors martha
14.08.2019 kl. 14:59

Sticka på svenska med Helsingforsmarthorna!

Helsingfors Marha
07.06.2019 kl. 11:07

NASTA-övning Pihlaja 2019 i Sandhamn

Hfors martha
20.05.2019 kl. 12:10

Helsingforsmarthornas nya t.f. informatör

Hfors martha
14.05.2019 kl. 13:31

Litteraturcirkeln 14.5

Hfors martha
08.05.2019 kl. 11:51

Marthafrukost med Elisabeth Eriksson

Hfors martha
08.05.2019 kl. 11:33

Martharörelsens 120 årsfest

Hfors martha
08.05.2019 kl. 11:16

7.5 Hållbara placeringar

Hfors martha
03.05.2019 kl. 13:39

Valborgsstängt

Hfors martha
30.04.2019 kl. 10:14

Århundradets marthafest

Hfors martha
29.04.2019 kl. 11:34

Kansliet

kansliet (at) helsingforsmartha.fi
tel 09 694 39 02
Öppet må–to 10–15, stängt fre-sö

Verksamhetsledare
Maria Rajalin
040 7312791

Epost:
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi

Informatör
(vikarie)

Malin Öhman
040 7312044

Epost:
malin.ohman@helsingforsmartha.fi

Arkivråttan Martha

Sommaren 2014 började jag frivilligt ordna Helsingfors svenska Marthaförenings enormt intressanta arkiv. Därför kom Arkivråttan Martha till - där sätter jag ut arkivråd och foton från arkiven. Välkommen!

- Helena Kajander