Helsingfors Svenska Marthaförening

Finländska matens dag: Tara Junker om sitt matintresse

04.09.2021 kl. 09:00

Tara Junker har ni sett dyka upp i många olika Marthasammanhang på sistone. I föreläsningar, matlagningsprogram och nu senast i våra livematlagningar "Från nos till svans med grönsaker". Men vem är Tara, och varifrån kommer hennes matintresse?

- Jag jobbar med mat på jättemånga olika sätt. Både genom mina böcker, genom att göra recept för företag, hålla föreläsning och matkurser. Mat är helt enkelt svaret på vem jag är. Det är vad jag jobbar med, det jag studerar och hur jag slappnar av på fritiden. 90% av mina tankar snurrar kring mat, och är det inte mat så är det matlagning eller ätande!

Taras matintresse kommer hemifrån. Hennes mamma har också ett enormt matintresse och de hade alltid en massa kokböcker hemma. De lagade mycket spännande mat, inte så mycket klassisk husmanskost. När Tara växte upp hade hennes föräldrar ett surdegsbageri i Röderbergen, så hela familjen är matintresserade. 

Tara har hittills gett ut tre kokböcker, varav två tillsammans med Anna Sarmanto. Tara är målinriktad och när hon får en idé börjar hon genast jobba för att den ska bli verklighet, så också med sina kokböcker.  När de bestämde sig för att skriva deras första kokbok började de genast kontakta förlag. De fick ett ja, och på den vägen är det. 

- Mina två första kokböcker handlar om tarmfloran och det är dels fakta och sen har båda 80 recept per bok. Den första handlar lite mer om antiinflammatorisk mat och den andra mer om hjärnans och tarmarnas funktion. Min senaste kokbok är mycket mer personlig. Alla böcker innehåller mat jag äter, men speciellt min senaste bok är verkligen min vardagsmat. Där går det från lite snabbare vardagsrecept till recept som får ta tid. I och med att jag tycker om att laga mat så skulle jag aldrig kunna skriva en bok med bara massa små kort recpet. Jag vill stå i köket och laga maten! 

Taras matfilosofi går ut på att ta klassiska, inhemska råvaror och försöka göra något mer spännande med dem. Det hon lagar beror helt på vad hon hittar i kylskåpet. Det är också en del av hennes matinspiration - att bara öppna kylskåpet och se vad det kan bli i dag. Tara lagar främst vegetarisk mat. Hon har studerat kostvetenskap med hållbar utveckling som biämne och det är något som finns aktivt med i alla matval hon gör. 

- Jag tycker att grönsaker är jätteskojiga och i Finland äter vi kanske fyra olika köttsorter medan det finns hundratals grönsakssorter. Jag tycker det är ganska tråkigt att äta kött och grönsaker är så mycket mer spännande. Sen är klimataspekten självklart en stor del av det också men jag tycker det är viktigt att ta fasta på hur goda grönsakerna faktiskt är.

Tara tror att många ställer sig skeptiska till vegetarisk mat på grund av okunskap över hur man laga god, spännande vegetarisk mat. 

Den nästa live-matlagningen ordnas 15.9 kl. 18. Då lagar vi lyx-kåldolmar med stensopp och brynt smör tillsammans med Tara. Mer info och anmälan hittar du här. 

Vill ni veta mer om Tara kan ni följa henne på instagram på @tarajunker. 

Jenna Matintupa
Kontaktuppgifter

kansli

Simonsgatan 12 A 5
kansliet@helsingforsmartha.fi

Kansliet är öppet:
måndag 10-15
tisdag 13-18
onsdag 10-15
 

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791 (må-to)
Emilia Hytönen
Tf. Informatör
emilia.hytonen@helsingforsmartha.fi
040 731 2044 (må-ons)
Annika Linder Airava
Ordförande
ordforande@helsingforsmartha.fi
040 041 8649