Fira dagen med att pröva på ett nytt té!
På vintern dricker många helst svart eller mörkt té. Mörkt té kallas oftast pu'er té och originalet kommer från pu'er i Yunnan, Kina. Ganpu är en speciell sort av det, där mandarinskal fylls med pu'er té och lagras flera år före det avnjuts. Mandarinskalen i Ganpu kommer från staden Xinhui i provinsen Guangdong.
Varför just mandarinskal? Enligt den klassiska kinesiska läkekonsten anses dessa mandarinskal vara bra för andningsorganen och bota förkylningssymptom. De bästa mandarinskalen anses komma specifikt från Xinhui på grund av dess klimat och goda jordmån. Det berättas att många lokalinvånare kokar sina matkärl i vatten med mandarinskal under vintermånaderna för att hålla sig friska. I dessa mandarinskal sätts sedan pu'er té från Yunnan och lagras, oftast minst tre år, men även mycket längre, före ganpu té' t avnjuts.
Kanske Du också vill pröva? Ganpu finns att köpa på nätet eller i flera av Helsingfors té-butiker.
Sirkka-Liisa Ranta har nyligen utkommit med boken "Suomalainen teekirja", där Finlands té-historia förtjänstfullt beskrivs. Trots att vi dricker mycket kaffe, har även té en lång historia i Finland. Enligt boken får vi veta att i södra Karelen kallades té för 'saiju'. Och i början av 1900-talet hörde det till, när Marthorna träffades på kvällarna, att turas om med att baka en liten bulle som förtäring till teet.
Senare under våren planerar vi att ordna en virtuell té-smakning, så håll utkik efter information om det. Ha en trevlig Té-Dag
Tésommelier Annika Knekt
Fruktköttet avlägsnas från mandarinerna före de fylls med pu'er té.
Mandarinskalen fyllda med pu'er té lagras i oftast minst tre år eller längre.
Mandarinskalen fylls med pu'er té, så smakerna blandas.