Helsingfors Svenska Marthaförening

Bakad kålrot med citronhollandaise, rostad lök och sparris

Från nos till svans med grönsaker - Vegetarisk vardagslyx med Tara Junker. Vid matlagningen 22.4 gjorde Tara Bakad kålrot med citronhollandaise, rostad lök och sparris. Här hittar ni nu receptet ifall ni inte kunde delta.

"Från nos till svans" är temat på den finlandssvenska matkulturdagen 9 oktober 2021. Tillsammans med Tara har vi valt att göra en egen twist på det genom att fokusera på att använda hela grönsaken.

INKÖPSLISTA 

Grönsaker

3 små gullökar
1 kg kålrot
1 litet knippe grön sparris 1 citron
1 viktlöksklyfta

Mjölkprodukter

260 g smör

Annat

4 skivor dagsgammalt bröd (gärna surdeg men du behöver inte köpa extra bröd bara för det här)
3 äggylor

1 msk olivolja salt och peppar

Bakad kålrot med citronhollandaise, rostad lök och sparris

1 kg kålrot
100 g smör
3 gullökar
1 msk olivolja
1 litet knippe grön sparris
4 skivor dagsgammalt bröd
1 vitlöksklyfta

Citronhollandaise

3 äggulor
1 ekologisk citron (1 msk av saften för såsen, använd skalet till sparrisen)
150 g smör
2 krm salt
1 msk vatten

Gör så här: 

Gnid in kålroten med smör och salta och peppra den runtom. Slå in i folie och ugnsbaka i 160 grader tills den har innertemperaturen 98 grader (om du inte har en termometer så håller vi koll på tiden tillsammans).

Skala löken och skär varje lök i 4 klyftor, placera i en ugnssäker form och pensla med olivolja. Baka under folie i 160 grader i 30 minuter (de kan alltså vara inne i ugnen samtidigt).

Smula eller riv brödet smått. Stek brödsmulorna i smör, salt och peppar. Riv ner vitlöksklyftan och låt blandningen bli gyllene.

Tvätta sparrisen och bryt av ändarna. Skär varje sparris i tre lika stora bitar. Riv citronskalet. Stek sparrisen mjuk i olja, citronskal och salt. ställ åt sidan.

Tillred hollandaisen:

Lägg äggulorna i en vid kastrull. Smält smöret och låt det vita mjölkproteinet som bildas sjunka till botten. Vill man laga en brynt hollandaise låter man smöret sakta brynas. Låt svalna.

Vispa äggulor och citronsaft på låg värme tills det bildas ett krämigt skum. Vispa så det inte bli för varmt i botten på kastrullen.

Ta av kastrullen från värmen. Vispa ner smält smör först droppvis och sedan i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills såsen tjocknar och allt smör är tillsatt utom bottensatsen. Är såsen för tjock kan man tillsätta lite vatten.

Smaksätt med salt och eventuell smaksättning

(se tips längre ner). Rör inte för mycket i såsen då kan den skära sig.

Lägg upp portionen med alla komponenterna och servera genast.

Bild: Sara Forsius

Kontaktuppgifter

kansli

Simonsgatan 12 A 5
kansliet@helsingforsmartha.fi

Kansliet är öppet:
måndag 10-15
tisdag 13-18
onsdag 10-15
 

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791 (må-to)
Emilia Hytönen
Tf. Informatör
emilia.hytonen@helsingforsmartha.fi
040 731 2044 (må-ons)
Annika Linder Airava
Ordförande
ordforande@helsingforsmartha.fi
040 041 8649