Helsingfors Svenska Marthaförening

Karantänbloggen: Nina Tallberg

20.05.2020 kl. 10:00
I Karantänbloggen skriver medlemmar av Helsingfors svenska Marthaförening blogg under coronapandemin som bröt ut i Finland våren 2020. Här samlar vi tankar och vardagsreflektioner från en orolig tid, dels för att dela vardagsinblickar, dels för att för framtiden dokumentera denna tid i föreningen. I dag bloggar styrelsemedlem Nina Tallberg.

Jag sitter i min bil med dunkande puls utanför Mejlans sjukhuskomplex och väntar på att klockan ska bli 13.15. Väntar på att drive-in testas för Coronavirus. Orsaken till testet var min långvariga hosta (jag hostar i princip aldrig) som prövade även övriga familjemedlemmars nerver och utlöste närmast panikreaktioner hos emotkommande personer på min kvällspromenad.

Jag har fått noggranna direktiv om att infinna mig per bil till tält nummer 2 på en innergård till det stora tornsjukhuset. Klockan 13.13 kör jag sakta fram till tältet. Inga andra bilar syns till på området. Jag åker in i tältet.  Där möts jag av två rymdklädda varelser i full skyddsmundering. Jag öppnar vindrutan och gapar på begäran. Genast får jag en träspatel nerkörd i halsen. Skötarna försöker tappert få provet taget trots mina hostanfall. När bataljen är över får jag ett papper i handen där det står att jag kan invänta negativt besked följande dag per sms, i fall av positivt utslag ett samtal av en infektionsläkare dag två.

Väl hemma väntar jag i spänning i två dagar på att få provresultatet, men inget hörs. I ett helt annat ärende loggar jag in på min OmaKanta och hör och häpna, finner att där står klart och tydligt att provet är negativt och jag är inte smittad av Corona. Varför myndigheterna underlåter att upplysa oss oroliga väntande stackare om denna enkla svarsmetod övergår mitt förstånd.  Senare dag två får jag per sms slutligen besked om att jag inte har Covid-19.

Lättad och efter antibiotikabehandling fri från hostan får jag ny energi. Nu kan jag koncentrera mig på att försöka få lite struktur på min karantänsvistelse. Det är ju viktigt att röra på sig och när jag inte kan gå och träna som vanligt, deltar jag istället i gruppträning live på Internet. I brist på träningstyngd får jag använda min dammsugare som vikt, men det går galant.

Martha som jag är beslöt jag mig också för att lära mitt barnbarn Alexandra, som lider av keliaki, att baka ett glutenfritt bröd. Det avviker nämligen en hel del från vanlig bakning. Det finns dåligt med gott glutenfritt bröd i affärerna och de är dessutom dyra. Receptet lärde jag mig på en marthakurs i Kokvrån. Sagt och gjort, samlade ihop ingredienser och lät henne följa receptet och baka själv. Det gick över förväntan, limpan blev utmärkt och hon hade all möda i världen att hålla sina övriga familjemedlemmar från att glufsa i sig av den.

En liten krydda i karantänen har varit att jag ibland via Skype hjälpt några av mina skolbarnbarn att till exempel bena ut finskans kasusformer och hjälpa till att analysera Eero Järnefelts målning Svedjebruk. Utmanande, men roligt!

Sen har det nog mest varit att städa lådor och skåp. Till och med vindskammaren ser mindre kaosaktig ut efter uppröjning. Alltid något. Längst inne i ett skåp-som-borde-ha-städats-för-länge-sedan hittar jag garn och strumpstickor som jag totalt förträngt. Nu är utmärkt tillfälle att skrida till verket och prova om jag helt glömt bort den viktiga häl-tekniken! Inte. Så nu har jag ett par fin-fina yllesockor att värma tårna i nästa vinter (eller sommar).

Med andra ord har det ännu inte blivit så långtråkigt att jag skulle ha fått våra fotografier sorterade eller brevet till moster skrivet, men eventuellt i sommar.

Undantagstillståndet i Finland håller i skrivande stund på att luckras upp och jag drömmer om att få återgå till mitt normala liv. Tror nog ändå att vi får vänja oss vid att social distansering kommer att kvarstå i våra vardagsliv framöver. Hoppas i alla fall att denna påtvingade karantän fått mången, med mig, att söka nya verksamhetsmönster och gå utanför sin bekvämlighetszon. Och inse att de klassiska marthadygderna gäller, nu som alltid, – undvik onödig konsumtion, minska matsvinn, utnyttja naturens skafferi, motverka nyhjälplöshet hos ungdomen och tänk ekologiskt!

Nina Tallberg
styrelsemedlem

Helsingfors Martha
Kontaktuppgifter

kansli

kansliet@helsingforsmartha.fi
tel 09 694 39 02
måndag-torsdag

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791
Jenna Matintupa
Informatör
jenna.matintupa@helsingforsmartha.fi
040 7312 044
Camilla Komonen
Ordförande
ckomonen@gmail.com
050 5770 780