Helsingfors Svenska Marthaförening

Karantänbloggen: Riitta Sittnikow

03.06.2020 kl. 13:12
I Karantänbloggen skriver medlemmar av Helsingfors svenska Marthaförening blogg under coronapandemin som bröt ut i Finland våren 2020. Här samlar vi tankar och vardagsreflektioner från en orolig tid, dels för att dela vardagsinblickar, dels för att för framtiden dokumentera denna tid i föreningen. I dag bloggar styrelsemedlem Riitta Sittnikow.

Buren, och att släppas ut igen

Här går tiden med väckning ca kl.5 av våras husmåsar, Lokki Jonatan med fru, har haft bo i 3 år och nu byggs det nytt för i år. Boet är uppe vid rännan på nedre taket i gårdsbyggnaden här i hörnet av Georsgatan och Nylandsgatan. Måsarna lär vara trogna sin boplats. Det förundrar mig varje år att deras bo inte blir nerspolat av regnet.

Hellre skulle jag vara på holmen i Porkala och följa med naturen där och få mina kaffegäster vitsvanshjortarna och älgarna hälsa på mig. Vitkindade gässen skulle däremot inte behöva finnas varje sommar och inte heller skarvarna. Hoppas jag snart kan åka ut till holmen för att vara där sommaren ut.

Mina dagar börjar vanligtvis med lite morgomgympa, men det är slött att gympa allena , men så är det nu bara. 

Handarbete har det blivit i massor av - både stora och små virkade figurer och stickade babyfiltar, sjalar, strumpor m.m.

Det har också blivit långa dagspromenader runt barndomens gamla kvarter i Eira och jag har träffat vänner i Gamla kyrkoparken, ibland med en liten skumppaträff i det varma vårvädret.

Mest saknat och tråkigt:

  • Att inte kunna träffa  mina kära tre prinsessor med föräldrar. Tur är det att vi har telefoner och Whatsapp. Flickorna har ringt mig, famo, då de haft finska skoluppgifter. Värmer hjärtat att höra deras röster och kunna hjälpa dem med frågorna. Har också spelat patiens på distans med äldsta barnbarnet och tävlat varje vecka om vem som får mindre högar av "Latmasken", och en massa pysselideer har alla tre fått ...
  • Att inte kunna träffa alla Martha/Elvanvänner alla onsdagar, men vår krest Elvan har varje ondag distans-druckit kaffe kl.12 och mailat varann senste nytt.

Jag har också läst många böker både på finska och svenska. Och lite röjning av skåpen har det också blivit - oj, vad man har mycket saker. Huhuh hur samlar det sig? Fönstren blev också tvättade till påsken. 

Matkassarna har jag fått via sönerna vid behov. Glad att det är sparristider, kunde säkert leva nästan bara på att äta sparris och lite rökt lax.

Jag har njutit av det soliga vädret och följt med spårvangsruttens bygg nere vid sandviken. Från fönstret mitt ser jag hur dom bygger nya kyl-/värmerör på gatan utanför ytterdörren.

Walborg och Första maj firade jag så här!

En hel dag sorterade jag också en stor handarbetsdonation till Marthorna, med bland annat garn, broderimönster, sytrådar och mönster. 

Fick också se och njuta av körsbärsblomningen i Kasberget.

Förra lördagen, 23.5, kunde jag ro ut till mitt sommarparadis Skyttöholmen i Porkala. Här är jag oftast helt allena på hela holmen och har det underbart. Naturen är ju som bäst med all fågelkvitter, vitsvanshjortar, havsörnen, måsarna mm.

Härligt att varje morgon kunna ta ett dopp i havet, för tillfälle plus 8-10 grader. Att komma ut till holmen var som att bli frisläppt ut ur buren.

Önskar alla en fin, varm, solig och frisk sommar och hoppas att vi kan ses i höst.

Riitta Sittnikow
styrelsemedlem och ordförande i Elvan

Helsingfors Martha
Kontaktuppgifter

kansli

kansliet@helsingforsmartha.fi
tel 09 694 39 02
måndag-torsdag

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791
Jenna Matintupa
Informatör
jenna.matintupa@helsingforsmartha.fi
040 7312 044
Camilla Komonen
Ordförande
ckomonen@gmail.com
050 5770 780