Helsingfors Svenska Marthaförening

Julkalender 2019 lucka 1: Julia Degerths bästa jultips

02.12.2019 kl. 10:00
I Helsingforsmarthas julkalender lyfter vi fram olika personers bästa tips för en mer hållbar jul. Först ut är Julia Degerth, känd från bloggen Grön i Åbo och utsedd till årets Ungmarthainspiratör 2019.

1. Tänk avskalat

Det är helt okej att ge och få färre julklappar, att ha en mindre mängd julmat och att dekorera med endast lite eller det man råkar hitta hemma. Julen behöver inte bli ett tidskrävande stressmoment och tänker man avskalat kan det bli härligt med tid över för det som är viktigt: människorna.

2. Fundera på mottagaren av julklappen

Blir hen glad av det här? Kommer hen att använda det? Vad som helst som personen i fråga faktiskt behöver är en fantastisk julklapp och råkar hen ha "allt" kan man t.ex. donera pengar eller prylar till välgörenhet i personens namn. Och! Det är helt okej att inte ge något alls också.

3. Tänk om julgranen

Vill man ersätta julgranen med ett mer miljövänligt alternativ, kan man t.ex. välja ett torrt dött vackert träd som man dekorerar i stället för att hugga ner en levande liten gran. Kala grenar och stammar kan se fina ut mot de färggranna julgranskulorna.

4. Paketera hållbart

I stället för paketpapper finns två väldigt bra alternativ. Eftersom paketpapper inte går att återvinna, är det därför ypperligt att använda tidningspapper – och det ser snyggt ut! Alternativ nummer två är att gömma julklappen och låta letandet av den bli en del av upplevelsen. 

På Instagram lottar vi ut en julklapp med saker som du antingen kan behålla själv eller ge bort åt någon annan i jul. I den första julklappen ingår ett exemplar av Julia Degerths bok Min lilla gröna.

Kontaktuppgifter

kansli

kansliet@helsingforsmartha.fi
tel 09 694 39 02
måndag-torsdag

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791
Jenna Matintupa
Informatör
jenna.matintupa@helsingforsmartha.fi
040 7312 044
Camilla Komonen
Ordförande
ckomonen@gmail.com
050 5770 780