Helsingfors Svenska Marthaförening

Julkalender lucka 4: Julhälsning från Helsingforsmartha

24.12.2019 kl. 08:00
I Helsingforsmarthas julkalender har vi under december lyft fram olika personers bästa tips för en mer hållbar jul. I lucka 4 hälsar ordförande Camilla Komonen, Verksamhetsledare Maria Rajalin och informatör Malin Öhman god jul och ger det viktigaste jultipset av alla.

December är en månad där vi försöker hinna med allt och lite till. Mitt i det vanliga vardagsstöket smyger - eller galopperar - glöggkvällar och julklappar och julmatsförberedelser in. Vi stöter på varandra på sociala tillställningar där de flesta svarar "stressad" på frågan "hur är det?" och fortsätter att smutta på sin glögg med en jäktad blick.

Under december har vi i en julkalender lyft fram olika personers bästa tips för en hållbar jul. Vi har frågat Julia Degerth, Ellen Strömberg och Tara Junker om deras bästa jultips och vi har med julkalendern velat uppmuntra alla att dels tänka på hållbarhet och miljö men också att sänka kraven kring julen. 

Ibland kan det vara nyttigt att våga gå utanför sina invanda mönster och tänka om kiring hur vi firar jul. Måste julklapparna vara inslagna i glansigt papper som inte går att återvinna eller kanske du kan paketera med tidningspapper i år? Måste alla rätter på julbordet vara som de alltid varit eller kan du skala ner och kanske helt utesluta rätter som endast ingår för att det är tradition, men som ingen egentligen tycker särskilt mycket om? Kanske du köper dina julklappar på second hand i år eller serverar morotslax på julbordet?

Det här är inte tips som ska göra oss mer stressade, utan snarare minska på julstressen och ge oss mer tid för avkoppling, vila och att möta människorna i våra liv, eller räcka ut en hand till dem som inte har någon att fira jul med. 

År 2020 firar Helsingfors svenska Marthaförening 120 år och vår slogan för året är Marthamänsklighet i 120 år. Medmänsklighet har genomsyrat föreningen sedan den grundades och fortsätter att göra det också i framtiden. Det är vad vi vill ge er som vårt sista tips inför julen; var en medmänniska - bry dig om andra, om miljön, om din omgivning. Men var också en medmänniska till dig själv. Sänk kraven, skala ner, vila ut. Stanna en stund längre på den där glöggkvällen och drick din glögg i lugn och ro. 

God jul och gott nytt år! 

Camilla Komonen, Maria Rajalin & Malin Öhman 

Kontaktuppgifter

Kansliet

kansliet@helsingforsmartha.fi
tel 09 694 39 02
Öppet må–to kl. 10–15, stängt fre–sö

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791
Malin Öhman
Informatör, vikarie
malin.ohman@helsingforsmartha.fi
040 7312 044
Camilla Komonen
Ordförande
ckomonen@gmail.com
050 5770 780