Helsingfors Svenska Marthaförening

Martha och jag: Tuula Grönholm

12.05.2020 kl. 12:00
Martha och  jag är en intervjuserie där vi lyfter fram olika medlemmar i Helsingfors svenska Marthaförening under jubileumsåret 2020. Tuula Grönholm har varit marthamedlem i över 50 år – vad är egentligen hemligheten bakom ett långt föreningsliv?

I fjol firade Tuula Grönholm 50 år som martha. Hon blev medlem samtidigt som sin mamma, då de hörde om alla roliga utfärder som marthorna gjorde. Och många utfärder har det blivit sedan dess. I dag är Tuula en aktiv 79-åring som bor i sitt föräldrahem i Helsingfors och trivs med att pyssla i trädgården och att läsa. 

Tuula har varit medlem i flera kretsar under sin marthatid. Nu är hon medlem i kretsen Smartorna och hon berättar ivrigt om ett av sina bästa marthaminnen från den kretsen. 

– Inom kretsen har vi en kulturell cirkel där vi går på museer och utställningar och sånt. När den fyllde femton år ordnade vi en resa till Toscana. Vi tog också med oss vänner och bekanta från andra kretsar och det var många som inte kände varandra men alla kom så bra överens och hade en så fin resa tillsammans. På hösten hade vi en återträff där vi såg tillbaka på resan och tittade på foton, och alla kom också på den träffen. Det var riktigt lyckat. 

Vad har det gett dig att vara Helsingforsmartha? 

– Kvinnogemenskap och goda vänner. I alla kretsar har jag fått många riktigt goda vänner. Och så har jag förstås lärt mig ett och annat också. 

Vad är hemligheten bakom att vara martha i 50 år?

– Jag tycker att när man en gång gått med i något och har roligt ska man fortsätta med det. Jag förstår inte riktigt det där med att man slutar genast man blir lite upptagen eller inte längre tar sig tid. Det är fint att vara en del av något. 

Kontaktuppgifter

Kansliet

kansliet@helsingforsmartha.fi
tel 09 694 39 02
Öppet må–to kl. 10–15, stängt fre–sö

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791
Malin Öhman
Informatör, vikarie
malin.ohman@helsingforsmartha.fi
040 7312 044
Camilla Komonen
Ordförande
ckomonen@gmail.com
050 5770 780