Helsingfors Svenska Marthaförening

Middag med Tara avsnitt 1: Pasta

26.05.2020 kl. 13:30
Premiäravsnitt för Helsingfors svenska Marthaförenings matlagningsserie Middag med Tara där matkreatören Tara Junker visar hur man förvandlar enkla råvaror till maträtter med en liten extra guldkant i vardagen.
I fem veckor lagar vi mat tillsammans. Följ oss på Instagram @helsingforsmartha för att få några extra tips från Tara. Här på hemsidan kommer vi samla alla videor och recept.
Välkommen till Middag med Tara!

 

Pasta med tomatsås

4 personer

Ingredienser

Pastadeg
400 g durumvete, eller mjöl med tipo 00
4 ägg

Tomatsås
5 vitlöksklyftor
2 burkar (á 400 g) konserverade körsbärstomater
100 g smör

Gör så här

1. Väg mjölet och häll det i en stor hög på bordet.

2. Gröp en grop i mitten och lägg de knäckta äggen i mitten.

3. Rör försiktigt ihop äggen med en gaffel (alternativt knäck äggen i en skål först och rör ihop äggen i skålen innan du häller dem i gropen).

4. Börja arbeta in äggen i mjölet från mitten. Dvs. använd handen som en visp och ta försiktigt lite mjöl i taget in i äggen. Försök att hålla äggen i mitten hela tiden så att de inte flyter ut.

5. Knåda degen tills du har fått en jämn, tjock deg. Tillsätt eventuellt mjöl. Degen är färdig när den inte fastnar i händerna.

6. Plasta in degen i plastfolie och låt vila i kylen i minst 30 minuter (du kan börja med tomatsåsen under tiden) innan du börjar forma pastan, antingen i pastamaskin eller enligt alternativen som ges i filmen.

7. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Stek vitlöksklyftorna i smör, utan att de bränns, och häll på lite av saften från den ena tomatburken så att vitlökssmaken får koka in i saften. Tillsätt resten av tomaterna och låt puttra på låg värme i 25 minuter.

8. Koka upp pastan i ordentligt saltat vatten. Då pastan är al dente, lyft över pasta inklusive 1-2 dl av pastavattnet i såsen och låt pastan koka klart i såsen. Tillsätt smöret och låt det smälta innan servering.

Middag med Tara är producerad av Helsingfors svenska Marthaförening. Medverkande: Tara Junker, Malin Öhman. Foto & klipp: Sara Forsius. 

Kontaktuppgifter

Kansliet

kansliet@helsingforsmartha.fi
tel 09 694 39 02
Öppet må–to kl. 10–15, stängt fre–sö

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791
Malin Öhman
Informatör, vikarie
malin.ohman@helsingforsmartha.fi
040 7312 044
Camilla Komonen
Ordförande
ckomonen@gmail.com
050 5770 780