Helsingfors Svenska Marthaförening

Martha och jag: Azra Arnautovic

22.06.2020 kl. 10:00
Martha och  jag är en intervjuserie där vi lyfter fram olika medlemmar i Helsingfors svenska Marthaförening under jubileumsåret 2020. Azra Arnautovic är en av föreningens yngsta medlemmar, född på 1990-talet och Helsingforsbo sedan 2010.

Det var lite av en slump att Azra Arnautovic blev martha för ungefär tre år sedan, då en av hennes kollegor bjöd med henne till en ny krets som startats; Pampasgänget. Men ett medlemskap hade antagligen ändå hänt så småningom, eftersom Azra länge haft ett öga på marthaverksamheten och är intresserad av föreningsliv. 

– Marthas värderingar är också sådana som stämmer överens med mina värderingar och jag tycker att det är fint att det finns en plats där traditioner och det moderna möts och där kvinnor har ett safe space. 

Azra är uppvuxen i Närpes i Österbotten och flyttade till Helsingfors för att studera. Nu bor hon i Vallgård tillsammans med sin sambo och jobbar som verksamhetsledare på Finlands svenska biblioteksförening. Ett av hennes bästa marthaminnen är från en brunch i Musikhuset som föreningen ordnade.

– Det var så speciellt att trots att det var en massa folk på plats var stämningen ändå väldigt mysig och intim. Det finns en så fin gemenskapskänsla i föreningen och alla jag träffat har varit väldigt öppna och inbjudande. Jag tänkte då att det här vill jag fortsätta med. 

Öppenhet, inkludering och mångfald är hjärtefrågor för Azra, som invandrade till Finland som ettåring. Många gånger har Azra fått ta rollen som erfarenhetsexpert, något som hon inte egentligen har något emot, men hon har försökt öppna upp och utvidga mångfaldstanken och inte begränsa den till invandrarperspektivet. 

– Jag känner att jag har ett visst ansvar eftersom jag har personliga erfarenheter av att tillhöra en minoritet och då vill jag också använda min röst och plattform till att göra en positiv förändring för andra minoriteter. Jag vill inte ta en utbildande roll – hellre diskuterar jag och är bollplank. Det är ju tråkigt att vi alls måste diskutera de här sakerna men det är också skönt att se hur allt fler tänker på mångfald och att diskussionerna förs mer hela tiden. 

Kontaktuppgifter

Kansliet

kansliet@helsingforsmartha.fi
tel 09 694 39 02
Öppet må–to kl. 10–15, stängt fre–sö

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791
Malin Öhman
Informatör, vikarie
malin.ohman@helsingforsmartha.fi
040 7312 044
Camilla Komonen
Ordförande
ckomonen@gmail.com
050 5770 780