Helsingfors Svenska Marthaförening

Martha och jag: Gaby Gahnström

22.07.2020 kl. 12:00
Martha och jag är en intervjuserie där vi lyfter fram olika medlemmar i Helsingfors svenska Marthaförening under jubileumsåret 2020. Gaby Gahnström brinner för hälsa och välmående och är medlem i kretsen Wellness.

Ute i Åbo skärgård sitter Gaby Gahnström en förmiddag i slutet av juni. Det tog några år för henne att vänja sig vid stuglivet utan el och rinnande vatten, men nu är det Gabys favoritplats på jorden. Här tillbringar hon mycket tid, ensam eller tillsammans med barn och barnbarn. Tråkigt har hon sällan. Gaby är medlem i många föreningar och tycker att föreningsliv är viktigt att stödja.

- Det känns som en självklarhet att vara Martha.

Gaby har flyttat runt en del i sitt liv, ungefär 25 gånger, uppskattar hon. Hon är ursprungligen från Tyskland och flyttade till Finland för kärlek och jobb. Nu är hon egenföretagare och jobbar med yoga och guidning. Yogan kom tidigt in i Gabys liv då en indisk yogalärare kom till hennes by i Tyskland och hennes mamma blev intresserad av yoga.  

– Det har självklart funnits några pauser men yogan har följt mig genom livet och hjälpt mig enormt mycket. Till exempel fick jag ryggproblem när jag var gravid med mitt tredje barn, och de problemen botade jag med yoga.

Till en början var yogan något personligt för Gaby, som hon gjorde för att själv må bra. I dag är Gaby utbildad yogainstruktör och hälsa och välbefinnande ligger henne varmt om hjärtat. Därför är hon också medlem i Helsingfors svenska Marthaförenings krets Wellness som fokuserar på just välmående och hälsorelaterat program.  

– Jag tror inte på att vara fanatisk när det gäller hälsa eller veganism och jag brukar inte till exempel sitta runt ett middagsbord och berätta hur andra ska äta – om de absolut inte vill veta. Man får ta allt som rör hälsa med en liten nypa salt, och inte använda pekpinnar.

Den första marthakursen som Gaby deltog i var en matlagningskurs som hon minns med glädje. 

– Jag kände ingen där men det blev det snabbt ändring på! Det var så himla fin stämning där och också mycket kunskap som delades. Jag tycker att det är det viktiga med Martha – att det finns samlat så mycket kunskap och matnyttig information och samtidigt en trevlig stämning. Det görs vettiga saker med bra fokus och värderingar.

Kontaktuppgifter

kansli

kansliet@helsingforsmartha.fi
tel 09 694 39 02
måndag-torsdag

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791
Jenna Matintupa
Informatör
jenna.matintupa@helsingforsmartha.fi
040 7312 044
Camilla Komonen
Ordförande
ckomonen@gmail.com
050 5770 780