Helsingfors Svenska Marthaförening

Martha och jag: Viviann Seege

25.08.2020 kl. 15:02
Martha och jag är en intervjuserie där vi lyfter fram olika medlemmar i Helsingfors svenska Marthaförening under jubileumsåret 2020.

Utanför Viviann Seeges fönster vandrar några sommarfår omkring på klipporna en förmiddag i augusti. Vivianns sommar har varit både en sagolik och en lite världsfrånvänd tillvaro. I våras, när pandemin började härja i Finland, flyttade Viviann ut till skärgården och där har hon stannat, med några små undantagsresor in till stan. Nu förbereder hon sig på att återvända till vardagen i Helsingfors.

– Det har varit en stor lycka och privilegium att kunna vara här i naturen och distansera mig.

På ön har Viviann också kunnat jobba på sina keramikprojekt. Hon har tidigare arbetat som fysioterapeut och yogalärare men för sju år sedan förverkligade hon en av sina livsdrömmar och utbildade sig till keramikartesan. I dag gör hon skulpturer och utvecklar idéer för att föra samman sina olika passioner – terapi, mindfulness och skapande.

Varför blev du martha? 

– Jag tycker att martha alltid är i tiden, om inte steget före. Det är fantastiskt att det finns ett nätverk av kunniga kvinnor och ur ett samhällsperspektiv är det en stor tillgång att ett sådant nätverk redan finns och fungerar över språkgränsen. 

Marthafilosofin har länge genomsyrat Vivianns liv och det är natur, hälsa, kunskap och en enkel livsstil som hon lyfter fram, men också möjligheten att träffa likasinnade människor. 

– Jag går ofta själv på tillställningarna som ordnas, för jag vet att jag kommer träffa nya intressanta människor där och det är lätt att hitta saker att prata om. Det är kravlöst och genomsyras av vänlighet och glädje. 

Vad är ditt bästa marthaminne? 

– Det måste vara alla träffar med kretsen när vi lärt varandra nya saker. I Wellness brukar vi ha vandringar runt i stan och jag blev utvald att guida i Kronohagen. Då tillbringade jag några sommarveckor med att vandra runt och jag upptäckte så många små smultronställen jag inte märkt tidigare. När vi väl hade rundvandringen var det så fint att något som skulle vara helt beroende av mig blev en rundvandring där alla bidrog och berättade och lärde varandra saker. 

Att lära av varandra är enligt Viviann något av det bästa med att vara martha; Kunskap finns och delas generöst.

– Om det är någon information jag söker går jag alltid först till marthas webbsidor. Allt är enkelt framställt och lättillgängligt. Det fina med martha är också att informationen utgår från det som finns i Finland. Fokus ligger på det inhemska och hur vi tar vara på det som finns här. Till exempel ska jag i år prova på att göra finsk kapris – alltså inlagda rönnbär. 

Vad är ditt bästa marthatips? 

– Att vara tacksam. Man kan bara ha en känsla i taget aktiv i sin kropp – man kan inte vara arg när man är tacksam. Tacksamhet är bra för vår hälsa och sätter igång goda hormoner i kroppen. Vi tenderar att fokusera på allt vi inte har men vi mår mycket bättre om vi tränar på att styra om känslorna till tacksamhet. 

Kontaktuppgifter

kansli

kansliet@helsingforsmartha.fi
tel 09 694 39 02
måndag-torsdag

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791
Jenna Matintupa
Informatör
jenna.matintupa@helsingforsmartha.fi
040 7312 044
Camilla Komonen
Ordförande
ckomonen@gmail.com
050 5770 780