Helsingfors Svenska Marthaförening

Adventskalender lucka 2: Sandra Mellbergs kravlösa jul

06.12.2020 kl. 09:00
I Helsingforsmarthas adventskalender i år lyfter vi fram olika personers bästa tips för en kravlös jul. Idag får vi träffa Sandra Mellberg som jobbar som hushållsrådgivare på Marthaförbundet.

Sandra Mellberg är en ivrig matentusiast och utbildad kostvetare. Med rötterna i Vasa är jag numera bosatt i Helsingfors och jobbar som hushållsrådgivare på Marthaförbundet. I det här yrket får jag utlopp för min passion och inspireras dagligen av den kreativa Martha-gemenskapen. I dessa tider ägnar jag mig mycket åt surdegsbakning, läsning och mysiga filmkvällar när jag inte jobbar. 

Firar du jul i mindre skala i år? Men vill du fortfarande behålla de traditionella julrätterna på julbordet? Kanske har du inte tid eller lust att stå och dona i köket hela julafton. För mig är julgröten det absolut viktigaste på julafton. Ingen riktig jul utan julgröt. Följ mina enkla tips för en smakfylld, men kravlös jul:

Använd frysen

Förbered maten på förhand och frys ner vartefter. Jullimpa, köttbullar, lådor går utmärkt att frysa ner. Ta sedan fram dem på julaftonsmorgonen och värm det som behöver värmas i ugnen. 

Koka julgröten på ett enkelt sätt

Det finns många tips på hur du enkelt kokar din julgröt, för att slippa stå röra om i grytan hela julaftonen. Ett tips är att koka gröten i ugnen, ett annat är att koka gröten i en riskokare. Ett tredje tips är att koka grynen mjuka i vatten och smör, för att sedan tillsätta mjölken på slutet. Testa även andra gryn än ris i år. Vårt inhemska spelt är ett utmärkt alternativ och ett enkelt recept på julgröt i ugn hittar du här.

Fokusera på det viktigaste 

Julbordet behöver kanske inte innehålla precis allt. Fråga familjen vad de tycker är viktigast på julbordet och laga favoriträtterna tillsammans. Se matlagningen som en del av julens aktiviteter som spenderas med hela hushållet, istället för ett stressmoment. 

Kontaktuppgifter

kansli

kansliet@helsingforsmartha.fi
tel 09 694 39 02
måndag-torsdag

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791
Jenna Matintupa
Informatör
jenna.matintupa@helsingforsmartha.fi
040 7312 044
Camilla Komonen
Ordförande
ckomonen@gmail.com
050 5770 780