Helsingfors Svenska Marthaförening

Martha och jag: Lina Grönvik

16.12.2020 kl. 10:00
Martha och jag är en intervjuserie där vi lyfter fram olika medlemmar i Helsingfors svenska Marthaförening under jubileumsåret 2020. Många av de intervjuade är långvariga medlemmar, med stor erfarenhet av marthaverksamheten och föreningsliv. Det gemensamma för alla är den stora känslan av samhörighet som genomsyrar de olika kretsarna. I seriens sista del lyfter vi fram en av föreningens yngsta och nyaste medlemmar och blickar framåt mot kommande generationers marthor.

På sistone har Helsingfors svenska Marthaförening fått ett uppsving av nya medlemmar under 30. Lina Grönvik är en av dem, född 1997 och en av medlemmarna i den nystartade marthakretsen Simone.

Lina kommer från Närpes i Österbotten och har bott i Helsingfors i snart tre år. I början gick hon igenom en mindre identitetskris och ansträngde sig mycket för att hitta nya vänner och ett sammanhang som kändes självklart i den nya staden.

– Det söker jag nog delvis fortfarande efter. Det fina med den här kretsen är att vi verkar komma från lite olika bakgrund och livssituationer, så kretsen försvinner inte fast livssituationer förändras, som det kan vara med till exempel studiekompisar, som kanske flyttar efter studierna eller hittar andra sammanhang. 

Lina studerar sociologi vid Svenska social- och kommunalhögskolan, skriver sin kandidatuppsats och och på fritiden tycker hon mest om att pyssla eller åka på vad hon kallar för små äventyr. Favoritdesitnationen är Rönnskär.

– Jag är väl lite av en samlare när det kommer till växter och jag tycker om att odla. Nu när jag inte har en trädgård får jag odla inne i lägenheten i stället. 

I den nya kretsen har bland annat loppisrundor, ljusstöpning, vinprovning, bokcirkel och matlagning dykt upp som förslag på aktiviteter att göra när det blir säkert att träffas igen.  

– Jag ser nog mest fram emot att få ett nytt nätverk och lära känna alla. Alla var så inspirerande på den första träffen och ivriga att lära sig nya saker av varandra. 

Vad är din uppfattning av martharörelsen, som nybliven martha? 

– Den var nog ganska förlegad. Jag förknippade martha med mommo som for till bönehuset och stickade, så jag blev ganska förvånad när jag flyttade hit och märkte att det här är en så modern förening, i allt från evenemang om hållbarhet och sticklingsbyten till det grafiska utseendet. Det märks att martha hela tiden uppdateras och breddar perspektivet för vem som kan vara medlem. I och med den nya kretsen kommer nya röster in, samtidigt som huvudvärderingarna behålls, som jag tycker är så viktiga – att fokus ligger på vardagen och att man ska trivas i den vardag man lever i.

Kontaktuppgifter

kansli

kansliet@helsingforsmartha.fi
tel 09 694 39 02
måndag-torsdag

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791
Jenna Matintupa
Informatör
jenna.matintupa@helsingforsmartha.fi
040 7312 044
Camilla Komonen
Ordförande
ckomonen@gmail.com
050 5770 780