Helsingfors Svenska Marthaförening

Helsingforsmarthas adventskalender lucka 4: Julbrev från kansliet

20.12.2020 kl. 08:52
I Helsingforsmarthas adventskalender i år har vi lyft fram Karin, Sandra och Mia-Majas bästa tips för en kravlös jul. Vi hoppas att ni fått tips som kanske gör er jul minst lika härlig, men med mindre krav än tidigare. I fjärde luckan hittar ni ett julbrev från kansliet med fokus på året som gått, martharörelsen och vår största styrka: Gemenskapen!

Bild från invigningen av Hemvrån 1931, vilket gäng! Förhoppningsvis kan vi fylla Hemvrån på detta sätt snart igen. 

I år har varit historiskt på många sätt. Först och främst så fyllde Helsingforsmartha 120 år, vilket är stort i sig. Att en förening lever och frodas, fortfarande efter så många år är ganska exceptionellt. Helsingfors svenska Marthaförening fortsätter finnas och utvecklas. I år firade vi jubileet bland annat genom att ge ut en historik, som vi hoppas alla fått hem vid det här laget.

Jag känner mig både stolt och rörd när jag sitter och läser i boken. Tänk att vi har något så fint som Martha! Hur mycket vi kvinnor har fått utstå, fortsättningsvis får utstå och vilken viktig plats Martha är för oss. Från 1900-talets början med de politiska oroligheterna där kvinnor som Dagmar Neovius behövde fly landet på grund av sina politiska åsikter. Men trots det fortsatte hon ändå arbeta för att Martha skulle finnas till för alla andra kvinnor som organisationen var livsviktig för. Tills idag när världen ser lite annorlunda ut och behovet inte är detsamma som i början, men trots det är Martha minst lika viktigt. Martha kan vara som en trygg plats, en lugn plats eller ett stöd i vardagskaoset.

För mig är Martha framförallt ett systerskap, en gemenskap. Ett sammanhang där man får vara sig själv, fritt från fördomar och förväntningar. I Martha uppmuntras olikheter och värdesätts allas egna egenskaper. Ingen är fel eller rätt, vi bara är. Tillsammans. Jag är glad och tacksam över att ha hittat den här platsen, och hoppas få dela den med ännu fler Marthor i många, många år framöver.

Även om vi inte kunnat ses så mycket som vi önskat, och många av er säkert saknar era marthavänner, så kan vi i alla fall se på det så att året snart är slut. Vi går mot 2021 med nya krafter, marthakrafter. Efter allt vi fått möta under detta år känner jag att vi är beredda och utrustade för att klara vad som helst nästa år, bara vi gör det tillsammans!

I väntan på att få ses igen, Informatör Jenna Matintupa

Kontaktuppgifter

kansli

kansliet@helsingforsmartha.fi
tel 09 694 39 02
måndag-torsdag

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791
Jenna Matintupa
Informatör
jenna.matintupa@helsingforsmartha.fi
040 7312 044
Camilla Komonen
Ordförande
ckomonen@gmail.com
050 5770 780