När det kommer till kransbindning får du släppa loss kreativiteten och sätta ribban själv - du kommer långt med material från naturen som du plockat själv, till exempel får du en julkrans genom att samla granris, lingonris och kottar från skogen.
- Boktips: Malin Björkholms Kransar : Enkla blomsterbinderier för alla säsonger
Här hittar du Leonnas hemsida och Instagram-konto
TIPS! Här kan du delta i Leonnas kransbindningskurs på Runhälla 26.11.
Marthas klädvårdsserie
I den här serien finns videor med konkreta klädvårdstips.
Fler klädvårdstips
Sashiko är ett gammalt Japanskt hantverk som användes för att förstärka kläder och textilier. Tyg var värdefullt och de små stygnen förstärker tyget. Man använde ofta sashiko broderi som ett sätt att foga samman olika lager av tyger när man lappade och lagade sina kläder. Nuförtiden har det blivit något av en trend att lappa eller förstärka sina jeans med sashiko.
Janinas presentation och instruktioner hittar du här
Nyttiga länkar
Här hittar du alla tips i vår Instagram-serie med vardagstips.
Inspirationspaket: beredskap i 72h
här finns samlad info och videor från Marthaförbundet med allt från hur du lagar mat utan el till vattenförråd och poddar om beredskap.
Reservförråd för krissituationer
- Vatten, 2 liter/person, husdjur
- Vattenkärl (rena och lockförsedda)
- Lätt tillagad mat, mat till husdjur. Se lista över vad som behövs för tre dygn på helsingforsmartha.fi
- stormkök & tändstickor
- reservströmkälla för laddning av telefon
- ficklampa och batterier, värmeljus
- batteridriven radio
- kontanter
- läkemedel, första hjälpen-utrustning, jodtabletter
- hygienförnödenheter
- brandsläckare/släckningsfilt
Reservförråd i skafferiet
- det här behöver du för att klara dig i tre dagar (en person)
- Vatten och drycker, 6 l
- Grönsaker och rotfrukter, 600 g
- Frukt och bär 400 g
- Potatis 200 g
- Pasta och spannmålstillbehör 200 g
- Bröd och spannmålsprodukter 550 g
- Mjölk, surmjölk, yoghurt och fil eller motsvarande vegetabliska produkter 1 l
- Ost 60 g
- Fisk, ägg, kött, växtprotein 400 g
- Olja/fetter 150 g
- Torkade frukter 100 g
- Nötter/frön 90 g
- Sötsaker/choklad 100 g
- Socker, honung 100 g
- Jäst och bakpulver