För mig börjar julfirandet alltid första advent, då jullådan med alla julljus och pynt grävs fram från källaren. Carolas jullåtar spelas på Spotify och jag inleder förberedelserna inför jul med årets Marthaglögg i glögglaset. Under årens lopp har jag kommit fram till att det är just förberedelserna och planerandet innan själva julen som jag uppskattar mest. Jag skriver listor, ser över på min julbudget och funderar på hur jag kunde glädja mina nära och kära. Av erfarenhet vet jag, att bra planerat är hälften gjort.
Jag arbetar som ekonomirådgivare och projektledare på Marthaförbundet och mitt mål är att hjälpa hushåll i Svenskfinland att bygga upp en hållbar privatekonomi som stöd för vardagen. Så här gör jag för att göra min jul kravlös och stressfri – För mig är planerandet A och O:
Red ut hur mycket pengar du använde förra julen
Då jag vet hur mycket pengar det gick förra året till julmat, pynt och klappar, är det lättare för mig att uppskatta hur mycket pengar det går åt i år. Jag sparar kvitton från alla uppköp relaterat till julen och bokför dem så att det lätt går att hitta nästa år.
Planera – Gör upp listor på vad som skall handlas
Jag planerar noga vad som skall inhandlas innan jul och skriver inköpslistor utgående från mina planer. Det här gör att jag också undviker spontanköp då jag väl är ute och handlar. Och visst är det mysigt att sitta med ett glas glögg och pepparkakor och planera?
Fundera på hur du finansierar julen
Innan jag inleder julhandlandet tar jag en titt på min nätbank. Alternativ för att finansiera julen är pengarna på brukskontot, sparkontot eller kreditkort. Min plan brukar vara att i december spara ett mindre belopp av lönen en vanligt så att det blir mera pengar över till brukskontot. I vissa fall överför jag också pengar från sparkontot, men kreditkortet vill jag lämna orört. Jag påminner mig själv om att betalningsdagen kommer förr eller senare, och att jag hellre betalar för mina uppköp nu än i januari.