På vårt sommarkalas bjöd Sandra Mellberg, hushållsrådgivare på Marthaförbundet och projektledare för projektet "Östersjöfisk åt alla" på en läcker cheesecake gjord på braxen. Att äta Östersjöns smartfisk är ett klimatsmart val - och även ett smart val för plånboken!
INGREDIENSER
- 100 g malaxlimpa eller annan mörk sötsur limpa
- 50 g smör
- 3 gelatinblad eller 1,5 tsk agar agar
- 300 g varmrökt braxen
- 1 kruka gräslök
- 1 knippe dill
- 500 g kvarg
- 2 dl crème fraiche
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- salt, svartpeppar
TILL GARNERING
- dill, citron i klyftor, norsrom/gäddrom
GÖR SÅ HÄR:
- Smält smöret. Finfördela brödet genom att hacka eller köra i en matberedare. Blanda smör och bröd och tryck ut det i en form med löstagbar kant.
- Plocka köttet från den rökta braxen. Finhacka gräslöken och dillen.
- Om du använder gelatinblad: Lägg gelatinbladen i vatten enligt anvisningen på förpackningen. Ta upp dem och smält dem sedan på svag värme tillsammans med 1 dl av kvargen. Blanda ner resten av kvargen, lite åt gången.
- Om du använder agar agar: Rör ner agar agar i 1 dl av kvargen och värm upp i en kastrull. Låt koka på svag värme i ca 2 min. Låt svalna och blanda sedan ner resten av kvargen, lite åt gången.
- Blanda kvargen med crème fraichen. Rör i braxen, vitlök, gräslök och dill. Smaka av med salt och peppar.
- Fördela röran jämnt över bottnen och jämna till ytan. Ställ in i kylen 3-4 timmar.
- Lossa kanten från formen och klicka rommen på cheesecaken.
- Garnera med dill och citronklyftor.