Den 3 september åkte ett gäng Helsingforsmarthor ut till Noux nationalpark för att söka efter svamp. Elisabeth Eriksson och Solveig Backström från Marthaförbundet gick i täten och tog pauser med jämna mellanrum för att svara på frågor och hjälpa till att identifiera svamparna innan de lades ner i korgarna.
Korgarna fylldes så småningom, en del snabbare än andra och gänget åkte hem för att ta hand om sin skörd.
Elisabeth Eriksson påminde alla om att det är bäst att rensa svampen redan i skogen och bara ta hem exemplar som säkert går att använda. Sen kan man, beroende på svampsort, tillreda svampen på olika sätt - salta, torka, koka och frysa in eller steka direkt och äta med kvällssmörgåsen.
På Marthaförbundets receptbank finns mängder av svamprecept och tips på tillagning. Varför inte testa på våffla med svampsallad eller svampwok?
Svamp är både miljövänligt, gratis och innehåller både vitaminer, mineraler och protein – alltså dessutom utmärkt mat för den som vill skära ner på sin köttkonsumtion.