Den här veckan firar vi Spillveckan, en vecka för att uppmärksamma och minska matsvinnet i Finland. I Finland slänger vi årligen cirka 23-24 kg mat per person. Det utgör sammanlagt 200 miljoner euro som går direkt i komposten. Därför firar vi Spillveckan genom att trolla i köket och äta upp det som redan finns hemma innan vi köper nytt.
Bruna bananer blir inte bara utmärkt glass utan kan också enkelt förvandlas till ett gott och saftigt bananbröd - det här receptet passar både glutenallergiker och veganer. Perfekt att äta till helgfrukosten!
Ingredienser:
3 bananer, gärna fläckiga/bruna
2 msk krossade linfrön
1 dl valfri mjölk
2 msk kokosolja/annan olja
2 tsk vaniljpulver
1,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
3,5 dl mjöl - t.ex. havremjöl/rismjöl för glutenfritt bröd
Topping: 1 banan
Gör så här:
Sätt ugnen på 170 grader.
Mixa alla ingredienser i en matberedare och häll sedan ner i smord form eller brödform täckt med bakplåtspapper.
Toppa brödet med en delad banan och grädda i ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna innan du skär upp brödet.