Helsingfors Svenska Marthaförening

Tara Junkers surkålsrecept

Surkål är den billigaste och effektivaste probiotikan vi kan äta om man frågar matkreatören och kokboksförfattaren Tara Junker. Så här enkelt gör du egen surkål enligt hennes recept.

Ingredienser:

1 (ca 1 ½ kg) kål
2 morötter
1 fänkål
1 ½ msk jodfritt salt
1 kruka dill
1 msk kummin 
 

Instruktioner:

1. Tvätta grönsakerna.

2. Lossa det översta kålbladet och vid behov andra ofräscha blad. Spara det största kålbladet till senare.  

3. Skär kål, morot och fänkål i små strimlor eller riv grönsakerna i en matberedare.

4. Tillsätt salt och massera vätskan ur grönsakerna i ett durkslag i ungefär 5-10 minuter.

5. Hacka dillen och blanda i dill och kummin i grönsaksblandningen.

6. Packa grönsakerna tätt i en ren glasburk. Tryck med knytnäven mot burkens botten så att vätska uppstår, det är viktigt att grönsakerna är täckta av sin egen vätska.  

7. Täck blandningen med det överblivna kålbladet och lägg en tyngd på kålbladet, det här kan vara t.ex. ett snapsglas eller en kork. Slut glasburken.

8. Låt surkålen stå i rumsvärme (ej i solljus) i ungefär 10 dagar. Öppna burken en aning för att släppa ut trycket en gång om dagen under de tre första dagarna.

9. Förvara surkålen (oöppnad) i kylskåpet i upp till ett år. 

Kontaktuppgifter

kansli

Simonsgatan 12 A 5
kansliet@helsingforsmartha.fi

Kansliet håller öppet:
måndag 10-15
tisdag 13-18
onsdag 10-15

 

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791 (må-fre)
Emilia Hytönen
Tf Informatör
emilia.hytonen@helsingforsmartha.fi
040 731 2044 (må-ons)
Annika Linder Airava
Ordförande
ordforande@helsingforsmartha.fi
040 041 8649