Ingredienser:
1 (ca 1 ½ kg) kål
2 morötter
1 fänkål
1 ½ msk jodfritt salt
1 kruka dill
1 msk kummin
Instruktioner:
1. Tvätta grönsakerna.
2. Lossa det översta kålbladet och vid behov andra ofräscha blad. Spara det största kålbladet till senare.
3. Skär kål, morot och fänkål i små strimlor eller riv grönsakerna i en matberedare.
4. Tillsätt salt och massera vätskan ur grönsakerna i ett durkslag i ungefär 5-10 minuter.
5. Hacka dillen och blanda i dill och kummin i grönsaksblandningen.
6. Packa grönsakerna tätt i en ren glasburk. Tryck med knytnäven mot burkens botten så att vätska uppstår, det är viktigt att grönsakerna är täckta av sin egen vätska.
7. Täck blandningen med det överblivna kålbladet och lägg en tyngd på kålbladet, det här kan vara t.ex. ett snapsglas eller en kork. Slut glasburken.
8. Låt surkålen stå i rumsvärme (ej i solljus) i ungefär 10 dagar. Öppna burken en aning för att släppa ut trycket en gång om dagen under de tre första dagarna.
9. Förvara surkålen (oöppnad) i kylskåpet i upp till ett år.