Helsingfors Svenska Marthaförening

Julkalender 2019 lucka 3: Tara Junkers bästa jultips

I Helsingforsmarthas julkalender lyfter vi fram olika personers bästa tips för en mer hållbar jul. I lucka 3 är det matkreatören Tara Junker som bjuder på sina bästa jultips.

Modernt julbord

Tänk efter innan du planerar julmenyn i år. Tala med dem du brukar fira jul med och gå igenom om det finns någon klassiker ingen egentligen brukar äta av. Matsvinnet efter julen brukar vara stort och många av rätterna på julbordet är överdådiga. I stället för att bjuda på en massa olika lådor kan man till exempel rosta låd-rotsaker som kålrot och majrova i en matig sallad. Med färre rätter på julbordet kan man i stället lägga matbudgeten på lokala och ekologiska ingredienser.

Håll koll på palmoljan

Julkonfekter, pepparkakor och smördeg innehåller ofta palmolja som gör stor skada både på miljön och hälsan. Läs ingredienslistan i matbutiken, eller baka eget!

Ge bort upplevelser

Julen är vår absolut mest konsumtionsfokuserade högtid. Tänk efter innan du köper prylar och kläder i julklapp. Mitt julklappstips är att plocka ihop ingredienser till en god middag och skriva receptet på presentkortet. Du kan också ge bort något ni kan göra tillsammans, då blir presenten dessutom ofta mer personlig.

 

På Instagram lottar vi ut en julklapp med saker som du antingen kan behålla själv eller ge bort åt någon annan i jul. Den här veckan ingår ett exemplar av Tara Junkers bok Syö hyvä mieli i julklappen!

 

Kontaktuppgifter

kansli

kansliet@helsingforsmartha.fi
tel 09 694 39 02
måndag-torsdag

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791
Jenna Matintupa
Informatör
jenna.matintupa@helsingforsmartha.fi
040 7312 044
Camilla Komonen
Ordförande
ckomonen@gmail.com
050 5770 780