Helsingfors Svenska Marthaförening

Recept: Antiinflammatorisk mat med Tara Junker

I februari höll matkreatören Tara Junker en kurs i antiinflammatorisk matlagning. Under kvällen i Kokvrån lagade deltagarna mat av färska grönsaker och råvaror till färgstarka vegetariska rätter. Antiinflammatorisk kost lagas utan vete, mjölk och socker.

Golden milk (gurkmejalatte) 

1 person

1/2 msk torkad gurkmeja
1 tsk torkad ingefära
1 tsk kardemumma, malen
1 tsk kanel
1 krm svartpeppar
1 tsk kokosolja
1 tsk honung, el. agavesirap
3 dl havremjölk

1. Värm gurkmeja, ingefära, kardemumma, kanel, svartpeppar, kokosolja, honung och hälften av havremjölken i en kastrull på svag värme.
2. Skumma resten av havremjölken.
3. Häll upp drycken i en kopp och toppa med den skummade havremjölken. Pudra över lite kardemumma och servera.

Jamu

1 liter

10 cm färsk gurkmeja
10 cm färsk ingefära
1 l vatten
1 citron
1 msk honung
1 msk äppelcidervinäger
½ tsk svartpeppar
½ tsk kokosolja

1. Skala och dela ingefäran och gurkmejan och lägg dem i en mixer tillsammans med 1 dl vatten. Mixa tills blandningen är slät.
2. Tillsätt citronsaften, svartpepparn, äppelcidervinäger. oljan och honung.
3. Sila drycken och förvara i kylskåpet i upp till en vecka.

Fröknäcke

1 dl bovete
1 dl pumpafrön
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
1 tsk kumminfrön
½ tsk salt
½ dl rypsolja
2 dl kokande vatten
1 tsk flingsalt

1. Värm ugnen till 150 grader.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna. Rör ner olja och kokande vatten och blanda till en jämn smet. Låt smeten vila i 15 minuter.
3. Häll ut degen på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Platta ut degen så jämnt som möjligt genom att lägga ett annat bakplåtspapper på degen och kavla ut smeten. Smeten räcker för en vanlig 40 x 50 cm ugnsplåt.
4. Strö flingsalt över degen och låt torka i ugnen tills det blir hårt och krispigt, ca. 60-90 minuter.
5. Låt brödet svalna och bryt i mindre bitar.

Soltorkad tomatröra

1 burk (200/90g) soltorkade tomater
1 burk (230 g) vita bönor

1. Skölj bönorna i ett durkslag.
2. Blanda bönorna med de soltorkade tomaterna i en matberedare eller med en stavmixer och tillsätt oljan ur burken tills röran blir slät.

Nötig morotssoppa med belugalinser

4 personer

500 g morot
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 1/2 dl finhackad ingefära
8 - 10 dl grönsaksbuljong
2 dl havregrädde
2 - 3 msk jordnötssmör
2 lime eller 1 citron
salt peppar

Serveringsförslag

200 g kokta belugalinser (eller andra bönor/linser)
1 dl rostade, saltade jordnötter
1 kruka koriander

1. Skala och skär morötterna i 1 cm stora bitar. Finhacka löken. Stek morötterna och löken mjuka i olja i en stekpanna i ca 10 min.
2. Riv eller finhacka vitlöken och ingefäran och fräs tillsammans med grönsakerna några minuter. Häll på buljongen och låt det koka upp. Koka tills morötterna är helt mjuka, ca 15-20 min.
3. Mixa till en slät puré och tillsätt havregrädde. Koka upp soppan hastigt och smaksätt med jordnötssmör, lime eller citron, salt och peppar. Späd soppan med lite vatten eller buljong om det behövs.
4. Serveringsförslag: Toppa soppan med belugalinser, hackade jordnötter och koriander.

Äppelkaka med mandel

100 g smält kokosolja
2 ägg
½ dl honung
1 dl mandelmjöl
½ dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
4 äpplen

1. Sätt ugnen på 160°, ta fram en kastrull och smält kokosoljan. Vispa ihop ägg och honung i en skål och blanda alla torra ingredienser i en annan. Rör försiktigt ner den smälta kokosoljan i äggblandningen och fortsätt sedan med de torra ingredienserna. Rör långsamt tills du har en len smet.
2. Skiva äpplena. Ta fram en form med löstagbar botten och smörj den med kokosolja innan du mjölar den med lite mandelmjöl. Fyll formen med smet och placera ut äppelklyftorna i valfritt mönster (tryck ner dem halvvägs i smeten).
3. Grädda kakan i ca 40 minuter och ta ut den när den har stannat och fått lite färg. Se upp så den inte bränns! Servera gärna när den fortfarande är lite varm.

Saffranscurry med butternutpumpa

4 personer

2 schalottenlökar
400 g skalad urkärnad butternutpumpa
400 g körsbärstomater på burk
3 msk neutral olja
2 msk riven färsk ingefära
1 msk rosmarin
1 msk timjan
½ tsk malen spiskummin
1 påse saffran (à ½ g)
2 ½ dl kokosmjölk
1 ½ dl vatten
1 ½ tsk salt
1 förpackning kokta svarta bönor (à 380 g)

1. Skala och finhacka schalottenlöken. Skär pumpan i cm stora tärningar. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs schalottenlök, ingefära, tomat och kryddor på medelvärme tills löken mjuknar, ca 5 minuter.
2. Tillsätt pumpan, kokosmjölk, vatten och salt. Låt koka under lock på svag värme tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter. Rör om då och då.
3. Häll av och skölj de svarta bönorna, låt rinna av. Tillsätt bönorna och ev. mer vatten om det behövs. Smaka av med salt.

Kokosquinoa

4 portioner

2 dl inhemsk quinoa
2 dl kokosmjölk
2 dl vatten
½ tsk salt

Koka upp quinoan med kokosmjölken och vattnet. Låt koka tills vätskan absorberats, det tar ca. 15 minuter.

Rödbetsbiffar

4 personer

450 g rödbetor
½ medelstor rödlök
1 vitlöksklyfta
2 dl havregryn
1 ägg
1 msk fryst hackad basilika
ca 2 msk rapsolja
2 krm salt
½ krm svartpeppar

1. Skala och riv rödbetorna fint på rivjärn. Skala och riv lök och vitlök.
2. Blanda rödbetor, lök och vitlök. Tillsätt havregryn, ägg och basilika. Krydda med salt och peppar. Blanda smeten väl och låt vila minst 30 minuter.
3. Forma smeten till ca 20 små puckar med oljade händer. Stek puckarna i omgångar i olja i en stekpanna 2–3 minuter per sida, tills de får fin färg.

Bovete med tahini

4 personer

2 dl torkat helt bovete
4 dl vatten
2 tsk japansk sojasås
1 tsk kallpressad olivolja
2 tsk tahini

1. Koka bovetet med vatten och hälften av sojasåsen. Låt koka tills vattnet har absorberats, det tar 10-15 minuter.
2. Blanda ihop resten av sojasåsen olivoljan och tahinin och vänd ner i bovetet.

Dahl på majrova

4 personer

500 g majrova
1 tomat
1 liten blomkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 cm färsk gurkmeja ELLER 1 msk gurkmejapulver
5 cm ingefära
1 tsk chilipulver
5 dl vatten
½ tsk salt
3 dl röda linser
1 burk (400 ml) kokosmjölk
1 msk japansk sojasås
1 lime svartpeppar
koriander till servering

1. Tvätta och tärna majrovorna och tomaten. Lossa blomkålsbuketterna från stammen och skala och hacka lök, vitlök, ingefära och gurkmeja.
2. Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs vitlök, ingefära, gurkmeja och chilipulver. Fräs löken gyllene och lägg sedan i rovorna, Tillsätt tomaten och låt allting puttra på låg värme i några minuter.
3. Lägg blomkålen i grytan, blanda noga så att det inte bränns i bottnet. Häll i vatten och salt, låt puttra under lock tills majrovan mjuknat en aning, ungefär 5 minuter.
4. Blanda ner linserna, kokosmjölken och sojasåsen och koka på svag värme tills linserna mjuknat. Pressa i limen och smaka av med peppar. Servera med koriander.

Potatisrieska

500 g potatis
1 dl havremjölk
½ dl rypsolja
2 dl bovetemjöl
2 tsk rosmarin
1 tsk salt

1. Koka upp vatten för potatisarna. Tvätta potatisarna och koka dem sedan mjuka, ungefär 20 min. Häll av vattnet och låt svalna något.
2. Värm ugnen till 175 grader. Blanda mjölk och potatis slätt med en stavmixer. Häll i olja, mjölk och kryddor och blanda jämnt med en slev. Forma runda rieskor med ungefär 10 cm i diameter och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Grädda i 30 minuter.

Bovetebars

Botten

2 dl havregryn
1 msk kakao
1 msk linfrön
60 g dadlar
3 msk honung
en nypa salt
2 msk havremjölk

Karamell 

3 msk kokosolja
2 msk tahini
5 msk honung

Bovete 

2 dl bovete
3 msk tahini
5 msk honung
mörk choklad

1. Mixa alla ingredienser för din botten i en matberedare. Tillsätt en liten skvätt extra mjölk eller vatten om din deg är för torr. Degen ska vara lätt klibbig när den är perfekt. Tryck därefter ut degen i en relativt liten rektangulär form med bakplåtspapper i botten. Sätt in i frysen.
2. Smält kokosolja i en liten kastrull. Tillsätt resterande ingredienser för karamellen och låt puttra på medelvärme under tiden du rör om. Så fort det börjar puttra så tar du bort från värmen och rör om noga. Häll över i en skål.
3. Rosta bovetet i en torr panna. Använd samma kastrull som nyss, och smält din honung i den. Tillsätt tahini och blanda om. Tillsätt till sist bovetet och blanda om så att de blir täckta av såsen.
4. Ta ut bottnen från frysen. Häll hälften av karamellsåsen på bottnen och därefter hälften av boveteblandningen ovanpå. Tryck/ pressa ner bovetet lite. Lägg därefter på resterande karamellsås och till sist det sista bovetet ovanpå. Sätt in i frysen under tiden du smälter din choklad över vattenbad.
5. Ringla därefter på din choklad och sätt in i frysen i minst en timme. Du kan ha den förvarade i frysen tills servering.

 

Kontaktuppgifter

kansli

Simonsgatan 12 A 5
kansliet@helsingforsmartha.fi

Kansliet är öppet:
måndag 10-15
tisdag 13-18
onsdag 10-15
 

Maria Rajalin
Verksamhetsledare
maria.rajalin@helsingforsmartha.fi
040 731 2791 (må-to)
Emilia Hytönen
Tf. Informatör
emilia.hytonen@helsingforsmartha.fi
040 731 2044 (må-ons)
Annika Linder Airava
Ordförande
ordforande@helsingforsmartha.fi
040 041 8649