Caesarsallad
4 personer
Ingredienser
Rostade kikärter
1 burk (380 g) kikärter
valfri kryddning, t.ex. 1 msk harissa eller 1 msk torkade örter
1 msk inhemsk rypsolja
Dressing
2 vitlöksklyftor
1⁄2 citron
4 msk aquafaba (kikärtsspad)
1 msk äppelcidervinäger
1 msk dijonsenap
ungefär 1,5 dl inhemsk rypsolja
Pangrattato
100 g dagsgammalt surdegsbröd/annat bröd
2 msk olivolja
Picklade grönsaker
100 g valfri knaprig grönsak, t.ex. morot, rädisa eller majrova
1 del socker
1 del ättika
3 delar vatten
1 huvud (ca. 750 g) nykål
1. Värm ugnen till 200°C. Häll av kikärtorna, men ta tillvara spadet för dressingen. Blanda
med valfri smaksättning och olja och rosta 10 minuter tills kikärterna är knapriga.
2. Gör dressingen. Skala och hacka vitlöken, pressa citronsaften. Blanda alla
ingredienser till dressingen, förutom oljan, i en mixer, eller använd dig av en stavmixer.
3. Tillsätt oljan medan du mixar.; Först droppvis och sedan i en jämn stråle, tills den tjocknar.
4. Gör pangrattaton. Riv brödet och rosta, först i en torr panna, men tillsätt sedan oljan och stek tills oljan sugits upp och brödet är krispigt.
5. Pickla grönsakerna. Skär grönsakerna fint med en mandolin eller en vass kniv. Koka upp socker, ättika och vatten och slå över grönsakerna.
6. Skär kålen i strimlor och blanda alla komponenter med varandra. Om du inte använder all sås till salladen så håller den i kylskåpet i ett par veckor.
Middag med Tara är producerad av Helsingfors svenska Marthaförening. Medverkande: Tara Junker, Malin Öhman. Foto & klipp: Sara Forsius.